De 15 minuten tip om wel op gang te komen met schrijven

De 15 minuten-tip om wèl op gang te komen met schrijven

“Nu hoef ik dus alleen nog maar te schrijven. Ik hoop dat me dat lukt.” We zijn net klaar met een online brainstormsessie over onderwerpen voor haar blog en ze werd steeds enthousiaster. Nu verdwijnt dat enthousiasme opeens als sneeuw voor de zon.

De drempel om te starten met schrijven

Ik vraag haar waarom ze dat denkt. “Als ik wil schrijven, lukt het me niet altijd. Alsof ik niet goed onder woorden kan brengen wat ik wil vertellen. En in mijn hoofd is mijn verhaal vaak een stuk leuker dan wanneer ik het opschrijf en teruglees. Content maken vind ik daarom lang niet altijd zo leuk als ik had gedacht.”

Dat is inderdaad ontzettend frustrerend. Tijd vrij maken om tips met anderen te delen, te vertellen over iets wat je zo graag doet en dan geen woord op papier krijgen. Omdat je niet weet waar je moet beginnen. Of hoe je je verhaal het liefst zou vertellen. Zodat je het schrijven ervan dan maar laat zitten. En het morgen nog maar eens probeert. Of overmorgen. Ofzo.

De 15 minuten-kickstart

Geen tekstschrijver of copywriter die dat gevoel niet kent.

Ik vraag haar of ze nog tijd heeft om iets te proberen dat mij vaak helpt. “Pak dan pen en papier. Of gooi een nieuw document open op je computer als je dat fijner vindt om te schrijven. Kies een onderwerp uit de lijst die we net samen hebben opgesteld en schrijf een kwartier lang alles op wat in je opkomt als je aan dat onderwerp denkt. Gewoon alles. Denk niet na over de rode lijn of verbanden. Denk niet na over hoe te schrijven. Niet teruglezen wat je al hebt. Niet checken of je spelfouten maakt of tikfouten. Gewoon aan één stuk door blijven schrijven. Ik let wel op de tijd.”

Ik hou haar in de gaten en zie dat ze echt op gang komt. Als de tijd om is, vraag ik of het haar op weg geholpen heeft. Ze knikt, lacht en geeft aan dat ze gauw verder wil schrijven. We sluiten onze sessie af.

En haar eerste blog? Die zie ik de volgende dag in mijn tijdlijn verschijnen.

Lukt het niet met schrijven? Probeer de 15 minuten tip dan zelf uit!

Herken je die hobbel om te starten met schrijven? Stel je schrijven ook liever uit naar morgen, omdat het nu even niet lukt? Probeer de 15 minuten-tip dan zelf eens uit. Pak pen en papier, zet een wekker of een timer en begin met schrijven.

Laat je me weten of het je geholpen heeft?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *