Van start als freelancer die vanuit Italie schrijft voor Nederlandse klanten

Deel 9: Is stilstand echt achteruitgang?

De zomer is voorbij en daarmee ook de periode van het jaar waarin ik het min of meer verplicht rustiger aan doe. Ik kan weer mijn dagelijkse werkritme aanhouden zonder rekening te houden met de kinderen die ruim drie maanden thuis zijn geweest van school. De vakantietijd in opdrachtgeversland is ook over en er is langzaamaan meer te doen. En de mildere temperaturen zorgen ervoor dat ik me energieker voel en zin heb om aan de slag te gaan.

Stilstand achteruitgang?

Stilstand is achteruitgang zou je zeggen. Maar zo ervaar ik dat niet. Integendeel, ik heb de afgelopen drie jaar gemerkt dat die zomermaanden geen “verloren tijd” zijn. Het verplicht afstand moeten nemen heeft juist zijn voordelen. Het  werken zelf verdwijnt uit mijn gedachten, maar blijft ergens in mijn achterhoofd sluimeren.

En dan opeens komt er zomaar, uit het niets lijkt wel, het moment waarop ik weer het overzicht over het geheel heb. Ik zie alles weer in perspectief. Ik weet wat goed is geweest het afgelopen jaar, waar ik meer aandacht aan wil besteden en waar ik minder energie in wil steken. ‘Out of the blue’ bedenk ik oplossingen voor problemen waar ik al een tijdje mee rondloop en het allerbelangrijkste: ik voel allerlei nieuwe ideeën opborrelen.

Borrelende ideeën

Ook dit jaar kwam dat overzichtsmoment, ontspannen liggend op het strand. En ik besefte dat ik dit jaar een beetje gegroeid ben als ondernemer. De afgelopen zomers hadden mijn ideeën namelijk betrekking op het verstevigen van mijn freelancebasis. Natuurlijk kwamen die nu ook in mij op: ideeën voor nieuwe rubrieken van mijn blog, een andere invalshoek, een bewustere inzet van social media.

Maar ik bleek ook te hebben gebroed op het inslaan van nieuwe wegen die minder met tekstschrijven te maken hebben. En nu barst ik opeens van de ideeën voor een paar nieuwe projecten. Projecten die niet eens meer vaag door mijn hoofd dwarrelen, maar duidelijk omlijnd zijn en waarvan ik bij wijze van spreken het stappenplan zo op papier kan zetten.

De angst dat ik met lege handen achterblijven mocht het niet lukken met  het werken als tekstschrijver, is verdwenen. Ik zie genoeg andere uitdagingen die net zo leuk kunnen zijn.

September: het nieuwe januari

Het is september. Voor veel mensen is dat het begin van het laatste stukje van het jaar. Voor mij niet. Deze maand is voor mij januari: een nieuw jaar gaat van start en ik heb er ontzettend veel zin in!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *