Van start als freelancer die vanuit Italie schrijft voor Nederlandse klanten

Deel 5: De wondere wereld van internet

Internet. Ik vond het ooit, heel lang geleden, maar een vreemd medium. Wat kon nu toch de toegevoegde waarde zijn van een wereld wijd web van aan elkaar verbonden computers als bij het merendeel van de mensen thuis geen pc stond?

En natuurlijk was de klant koning, maar ik had er niet zo’n goed gevoel over toen ik wèl-vooruitkijkende klanten hielp met het maken van teksten voor hun allereerste site. Was het niet zonde om daar een groot deel van hun marketingbudget aan te spenderen?

Nu…

ruim 10 jaar later, ben ik helemaal om. Het net is gegroeid en groeiende, de mogelijkheden die het biedt ook en ik, kat-uit-de-boom-kijker-nr.1, kan niet meer zonder. Mijn dagelijkse leven staat zelfs op zijn kop als er een probleem is met mijn verbinding. Hoe moet ik dan even gauw de krant lezen? Of berichtjes sturen aan mensen aan wie ik opeens denk? Even gauw wat googlen? En, nog erger: hoe kan ik werken zonder mijn digitale navelstreng met de buitenwereld?

Web 2.0

Zonder de mogelijkheden die het internet tegenwoordig biedt, was ik nooit aan freelancen vanuit Italië begonnen. Internet maakt de wereld kleiner, maar ook laagdrempeliger en toegankelijker.

Het is een stuk makkelijker om collega’s te ontmoeten via allerlei forums en ideeën uit te wisselen. Het is eenvoudiger geworden om klanten te zoeken en te benaderen. En wat de marketing betreft biedt internet tal van manieren om mijzelf en mijn diensten te presenteren, mogelijkheden die 10 jaar terug niet bestonden.

Misschien is dat is in mijn situatie nog wel het belangrijkste: mensen zijn bereid met je in zee te gaan als ze het gevoel hebben je te kennen en vertrouwen in je hebben. En omdat het “even bij een potentiele klant binnenwippen” er op deze afstand niet in zit, heb ik nu wel de kans om aan dat vertrouwen te bouwen door te werken met Linkedin en Twitter en mijn neus te laten zien op allerlei forums. Ik had op geen beter moment kunnen starten!

Het gevaar schuilt….

Ondanks alle voordelen, is er ook absoluut een minpunt in dit hele internetgebeuren te noemen. In principe hoeft mijn ochtendrondje langs mail, LinkedIn, Twitter en forums niet zo heel veel tijd in beslag te nemen, zeker niet met handigheidjes als Live mail en TweetDeck. En hoewel ik het iedere dag weer probeer te voorkomen, dwaal ik voordat ik er erg in heb, via allerlei links naar leuke stukjes, handige weetjes en interessante artikelen. Wat dat betreft was ik in het pro-internettijdperk een stuk produktiever voor half 11 ‘s ochtends.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *