Van start als freelancer die vanuit Italie schrijft voor Nederlandse klanten

Deel 2: Plan de campagne

Na het nemen van de beslissing om te starten als freelance tekstschrijfster en vertaalster is het tijd om de eerste stappen te nemen. Maar wat zijn die eerste stappen en hoe ga ik die nemen?

Ik surf over het net naar tips en adviezen van andere starters en freelancers. Ik zoeknaar ideeën die ook iets voor mij kunnen zijn en naar antwoorden op de vragen die bij me opkomen.

Goede raad van een vriendin

En natuurlijk praat ik over alles wat me bezighoudt met een goede vriendin die als freelance-vertaalster werkt. Nadat ze mijn monoloog een tijdje geduldig heeft aangehoord, zegt ze droogjes dat ze mij een opzet voor een ondernemingsplan mailt. Volgens haar dé manier om lijn te krijgen in mijn verhaal en een goede leidraad bij het uitwerken van mijn plannen.

Ondernemingsplan

Ze heeft gelijk. De opzet is opgedeeld in verschillende delen met vragen: één deel gaat over de ondernemer, één over het marketingplan, één over het financiële plan en het laatste deel over de rechtsvorm en andere zakelijke aspecten.

De vragen die je helpen bij het uitwerken van het plan zijn duidelijk. Wat zijn mijn persoonlijke motieven? Wat wil ik bereiken? Wat zijn mijn sterke en zwakke kanten en wat kan en weet ik?  Wat wil ik precies verkopen en aan wie, welke prijs wil ik er voor vragen  en hoe ga ik dadelijk mijn diensten onder de aandacht brengen? Wie zijn mijn concurrenten en wat bieden zij? Heb ik geld nodig om te starten? Hoe denk ik dat het kosten- en opbrengstenplaatje er uitziet de eerste paar jaar? Ga jezelf de administratie doen of niet? En hoe regel je de algemene voorwaarden?

Bloed, zweet en tranen

Het beantwoorden van die vragen is niet zo makkelijk als het op het eerste gezicht lijkt. Voor het eerst van mijn leven zwoeg ik om een tekst te schrijven. Ik denk lang na en rammel watop mijn toetsenbord. Ik schrijf kladjes, zucht, verkreukel blaadjes, zweet en zoek wat ik weggegooid heb weer op. Om dan nog eens die na te denken en toch maar overnieuw te beginnen.

Het begin is er!

Maar gaandeweg verschijnen mijn antwoorden op papier en krijgt mijn plan vorm. En na wat een eeuwigheid lijkt te hebben geduurd, ligt er echt iets klaar: het papieren fundament van mijn freelancerij als tekstschrijfster en vertaalster. Het begin lijkt er te zijn!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *